Mies skeittaa kerrostalon pihalla.

Joensuussa kanadalainenkin tuntee olevansa kuin kotonaan

Joensuu on turvallinen ja kaunis kaupunki

Jason Pritchardilta loppuvat superlatiivit, kun tulee puhe Joensuun parhaista puolista. Kanadalainen Jason Pritchard on asunut Joensuussa nyt kolme kuukautta. 36-vuotiaan Jasonin sai Pohjois-Karjalaan muuttamaan, mikäpäs muu, kuin puoliso.

Pirita-vaimon juuret ovat Liperin Käsämässä. Jason ja Pirita asuivat ensin Kanadassa kuusi vuotta, mutta yhteisen lapsen syntymä sai vaimon haikailemaan takaisin lapsuudenmaisemiin.

–Pirita halusi asua lähellä vanhempiaan. Mielestämme oli aika vaihtaa maisemaa, sillä olen asunut monessa eri maassa, ja todellakin halusin nähdä myös Suomen ja tutustua vaimoni juuriin.

Suomeen saavuttuaan Jason ja Pirita asuivat ensin Piritan vanhempien luona sen aikaa, kun etsivät omaa kotia.

–Kaksi kuukautta oli aika pitkä aika asua appivanhemmilla, joten löysimme sitten kodin Karsikosta.

–Karsikko on sopiva sekoitus kaupunkielämää ja maaseutua. Olen itse kotoisin Calgarysta, joten halusimme vaimoni kanssa hieman urbaanimman asuinympäristön.

Perhe istuu sohvalla
Jason Pritchard ja Pirita-vaimo perustivat perheen ja asuivat Kanadassa kuusi vuotta ennen Joensuuhun muuttamista.

Uniikki ja turvallinen kaupunki

Jason ei säästele superlatiiveja, kun tulee puhe Joensuun parhaista puolista. Toki Jason viettää vielä kuherruskuukausiaan Joensuun kanssa, eikähän sitä siinä ajassa kukaan vielä mielitietystään pahaa sanaa pukahda, mutta jo nyt häneen on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kaupungin turvallisuus ja sen ihmiset.

–Täällä on niin siistiä ja hyvin hoidettua! Joenranta on ihanasti valaistu ja sen ympärillä on erilaisia ravintoloita. Joensuu on todella uniikki kaupunki arkkitehtuurisestikin, Jason ylistää.

–Puistoalueita hoidetaan hyvin, lasten leikkipaikat on hyvin suunniteltuja ja turvallisia. Ylipäätään Joensuun turvallisuus on jotain aivan ainutlaatuista. Täällä ei näe ollenkaan kodittomia ihmisiä kaduilla, Jason ihmettelee.

Joensuu on turvallinen ja kaunis kaupunki,
jossa on rikas ravintolakulttuuri.

Monikulttuurinen paratiisi

Jasonilla on mihin verrata, sillä hän on asunut muun muassa Yhdysvalloissa, Perussa, Meksikossa ja Kiinassa. Jason on myös matkustellut niin monessa eri maassa, että vertailukohtia todella löytyy.

Hän pohtiikin, että mahtavatkohan joensuulaiset itsekään ymmärtää, millaisessa paratiisissa asuvat.

–Täällä ei tarvitse vilkuilla olkansa yli peläten, että joku hyökkää kimppuusi. Asuimme Piritan kanssa myös hetken Varkaudessa, ja vaikka sekin oli kaunis paikka, siellä näki paljon iäkkäitä ihmisiä tai sitten teini-ikäisiä. Joensuussa on oman ikäisiä ihmisiä paljon ja nuoria aikuisia.

Jasonin mukaan Joensuussa on myös upeita ravintoloita ja ruokaa on tarjolla monista eri kulttuureista.

Mie soittaa pipo päässä
Eri puolilla maailmaa asunut Jason on löytänyt Joensuusta samanhenkistä seuraa harrastusten parista.

–Täällä kanadalainenkin tuntee olevansa kotonaan. Vaikka täällä näkee katukuvassa enimmäkseen suomalaisia, tuntee olonsa kotoisaksi, kun ympärillä on rikasta ravintolakulttuuria ja muita ulkomaalaistaustaisia, joita olemme tavanneet Vapaakirkon järjestämissä illanvietoissa.

Töitä logistiikka-alalta parhaillaan hakeva Jason kehuu myös työvoimatoimistoa, joka hänen mielestään huomioi hyvin hänen työhistoriaansa.

–Toisin kuin joissain muissa maissa, täällä työvoimatoimisto oikeasti auttaa saamaan töitä. Olen saanut sieltä todella paljon neuvoja työllistymiseen.

Ambient-musiikkia säveltävä Jason on päässyt tutustumaan myös Joensuun musiikkipiireihin.

Kuka tietää, ehkä lähitulevaisuudessa Joensuusta ponnistaa uusi nimi Suomen musiikkitaivaalle?

–Lyödään kavereiden kanssa viisaat päämme yhteen, saa nähdä mitä syntyy, Jason toteaa arvoituksellisesti.

Aiheeseen liittyviä uutisia