Vesilaitoksen asentaja ja etäluettavamittari

Joensuun Vesi siirtyy etäluettaviin vesimittareihin

Etäluentaan siirtyminen helpottaa sekä asiakkaan että vesilaitoksen arkea.

Joensuun Vesi siirtyy kokonaan etäluettaviin vesimittareihin Suomen suurista vesilaitoksista ensimmäisten joukossa. Etäluettavien vesimittareiden asentaminen on jo aloitettu.

Kaikkiin uusiin rakennuskohteisiin tulee etäluettava vesimittari ja olemassa oleviin kiinteistöihin sellainen vaihdetaan viimeistään, kun mittarin vaihtoväli tulee täyteen. Nykyisillä, mekaanisilla mittareilla vaihtoväli on kymmenen vuotta. Kaikkien Joensuun Veden asiakkaiden vesimittareiden vaihtoon menee 8–10 vuotta.

Mittareita vaihdetaan kaupunginosa kerrallaan

Joensuun Vesi on asiakkaaseen etukäteen yhteydessä, kun mittarin vaihto on ajankohtainen. Mittarin vaihdosta ei aiheudu kustannuksia asiakkaalle.

Uusia mittareita vaihdetaan kaupunginosa kerrallaan. Vuonna 2019 mittareita asennetaan Karhunmäessä ja Hukanhaudalla. Lisäksi entisen Enon kunnan alueella vaihdetaan n. 300–500 mittaria. Vuosina 2020–2021 mittareita tullaan vaihtamaan Enossa ja Pyhäselän alueella n. 2500 kappaletta.

Etämittarin lukemaa ei tarvitse ilmoittaa erikseen vesilaitokselle

Etäluentaan siirtyminen helpottaa sekä asiakkaan että vesilaitoksen arkea. Etäluennan myötä vesimittarin lukemaa ei enää tarvitse ilmoittaa vesilaitokselle. Etäluenta myös mahdollistaa laskutuksen todellisen vedenkulutuksen mukaan, jolloin voidaan luopua hankalasta arvio- ja tasauslaskutuksesta.

Etäluettavat, tyyppihyväksytyt vesimittarit ovat Kamstrupin valmistamia. Vedenkulutuksen mittaus tapahtuu ultraäänen avulla eikä mittarissa ole kuluvia, mekaanisia osia. Tämä mahdollistaa pidemmän vaihtovälin, joka on uusilla mittareilla jopa 16 vuotta. Vesimittarissa on digitaalinen näyttö, joka myös varoittaa mahdollisista vesijohtovuodoista. Tiedonsiirto mittarilta vesilaitokselle tapahtuu radioverkossa pilvipalveluja hyödyntäen.

Aiheeseen liittyviä uutisia