Iceheartsjoukkueen kasvattaja Henri Pursiainen poseeraa leikkikentällä.

Joensuun ensimmäinen Icehearts­joukkue aloitti toimintansa

Tuttu aikuinen turvana ja tukena lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle.

Joensuuhun perustettiin elokuussa kaupungin ensimmäinen Icehearts­joukkue. Vuonna 2013 syntyneistä pojista koostuvan joukkueen kasvattajana Noljakassa toimii Henri Pursiainen.

Icehearts­toiminnassa tuttu ja ammattitaitoinen aikuinen toimii lapsen turvana ja tukena tavallisessa arjessa ja mahdollistaa opiskelun. Hän huolehtii lapsesta myös sellaisissa tilanteissa, joissa jokin ulkopuolinen huoli saattaisi haitata normaalia elämää ja koulunkäyntiä. Kasvattaja sitoutuu lapsen kanssa toimimiseen 12 vuoden ajan – lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. Työka­lunaan toiminnassa on joukkueurheilu, josta juontuu myös toiminnan nimi.

Meillä Joensuussa on kuitenkin tehty se, mihin Iceheartsin väki on yrittänyt kannustaa kuntia jo vuosia: otettu Iceheartsia vastaava varhaisen tuen toiminta osaksi jo 5-­vuotiaille lapsille. Tämän niin sanotun Lumiukko­toiminnan parissa Pursiainenkin on tutustunut oman Icehearts­joukkueensa lapsiin jo päiväkodissa.

– Olen aina tykännyt tehdä töitä erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa. Ajatus siitä, että pääsee jatkamaan näiden samojen poikien kanssa vielä monta yhteistä vuotta, kiehtoi. Myös perheiden kanssa tehtävä työ kiinnosti yhä enemmän, kertoo Pursiainen.

Tuleville vuosille ei Pursiaisella ole isoja tavoitteita, mutta yksi toive on: hän toivoo, että pojat, jotka tulevat joukkueeseen, haluaisivat myös olla siinä loppuun asti. Utrassa aloittaa kaupungin toinen Icehearts­joukkue ensi vuoden alussa. Varhaiskasvatuksen Lumiukko­ ja Lumikki­toimintaa taas on nykyään peräti kahdeksalle porukalle eri puolilla Joensuuta.

Aiheeseen liittyviä uutisia