Ilosaari talvella

Ilosaari on Suomen paras

Kaupungin työ esteettömyyden hyväksi palkittiin

Ilosaaren perusparannus sai invalidiliiton Hyvä esteettömyysteko -palkinnon marraskuussa. Ilosaari valittiin voittajaksi 26 ehdotuksen joukosta. Palkitsemistilaisuudessa olivat läsnä myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Tarja Halonen.

Läsnä olivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Tarja Halonen

Ilosaari on kaupunkilaisille tärkeä virkistys- ja tapahtuma-alue kaupungin ytimessä, keskellä Pielisjokea. Sen tuoreen remontin suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon alueen monipuolinen käyttö, eri käyttäjäryhmät ja esteettömyys.

Alueelle tehtiin remontin yhteydessä

  • esteetön uimalaituri
  • esteettömät pukukopit
  • esteetön wc sekä
  • esteetön kalastuslaituri.

Esteettömyyden parantamisessa oli mukana asiakasraati, jossa oli vanhus- ja vammaispalveluiden edustajia. Raati kävi tutustumassa uudistettuun Ilosaareen yhdessä Joensuun kaupungin edustajien kanssa ja antoi alueesta kehittämisehdotuksia.

Lue juttu raadin liikuntapaikkatestauksista eri puolilla Joensuuta: Pääseekö Joensuussa esteittä ulos luontoon?

Raati: Ilosaaressa liikkuminen sujuvaa

Ilosaaren uimaranta sai asiakasraadilta positiivista palautetta. Ilosaari ja reitti olivat heistä kokonaisuutena toimivia, reitin leveys, kaltevuus ja pintamateriaali kivituhka olivat hyviä ja toimivia. Pintamateriaali erottui selkeästi nurmesta, joka helpottaa heikkonäköisten kulkemista eikä puinen kaarisiltakaan muuttunut sateella liukkaaksi.

Reitin varrella oli raadin mielestä hyvin penkkejä ja valaistus koettiin riittäväksi. Yleiset vessatja inva-wc olivat raadista hyviä.

Kaiken kaikkiaan Ilosaari sai kehuja siitä, että se oli laitettu upeaksi.

Raadin esittämiä kehityskohteita otettu huomioon

Ilosaaren perusparannustyön aikana esteettömyyden edistäminen on ymmärretty prosessiksi, joka vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä.

Asiakasraatikin toi esiin myös parannettavia asioita Ilosaaren esteettömyydessä. Pukukopit saivat pääosin kehuja, mutta koukkuja ja selkeämmät koppien symbolit toivottin. Manuaalipyörätuolin kanssa liikkuville suositellaan avustajaa mukaan ja Ilosaaren katsomon taakse toivottiin aitaa tai kaidetta.

Hiekkarannalle vievät portaat eivät erottuneet raadin mielestä riittävän selkeästi ja niihin olisi hyvä saada selkeä kontrasti muihin pintamateriaalien värimaailmoihin.

Ilosaaressa on esteetön onkilaituri ja sinne menevä luiska oli kesällä liian jyrkkä. Raati sanoi myös, että esteettömän onkilaiturin penkki oli suhteellisen korkealla, esimeriksi lapset tai lyhytkasvuiset eivät välttämättä pääse istumaan penkille.

Ilosaari yksi Joensuun merkittävimmistä kaupunkikeskustan kehityshankkeista

Vammaisneuvoston sihteeri, kansliasihteeri Pertti Virolainen Joensuun kaupungilta iloitsee Ilosaaren tuomasta tunnustuksesta.

– On hieno asia, että yhteistyö ja tulokset esteettömyyden parantamiseksi on huomioitu. Ilosaaren perusparannusta kiiteltiin myös palkintotilaisuudessa laajasti, Virolainen kertoo.

Ilosaaren kunnostaminen liittyy Joensuun kaupungin symmetrinen kaupunki -hankkeeseen. Se on yksi Joensuun merkittävimmistä kaupunkikeskustan kehityshankkeista. Ilosaaren perusparannus toteutettiin vuosina 2016–2018.

Aiheeseen liittyviä uutisia