Joensuun kaupungilla on 22 000 ulkovalaisinta ja kun niitä hallinnoidaan fiksusti, säästetään sähköä, valosaastetta ja asukkaiden hermoja.
Joensuun kaupunki vastaa katujen, puistojen ja liikuntapaikkojen ulkovalaistuksesta ja niiden valoja on vaihdettu ledeiksi oma-aloitteisesti jo viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suurin osa on tähän mennessä vaihdettu ja loputkin vaihdetaan sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.
Aiemmin valaistusta säännösteltiin kantakaupungissa öisin ja pitäjillä valot tavattiin sammuttaa kokonaan. Kantakaupungissakin valaistuksesta sammutettiin puolet.
Ledien ansiosta valaistusta on mahdollista säätää sammuttelun sijaan vuorokaudenajan mukaan.
Ledien ansiosta valaistusta on mahdollista säätää sammuttelun sijaan vuorokaudenajan mukaan. Valot ovat kesän valoisimpia kuukausia lukuun ottamatta päällä koko ajan, koska sillä ei ole taloudellisesti juurikaan merkitystä.
– Sen sijaan turvallisuuden ja arjen helppouden kokemukseen valot vaikuttavat paljonkin, sanoo kaupungininsinööri Tero Toivanen.
– Ledeissä on viisiportainen himmennys, jolloin valaistus on yöaikaan automaattisesti himmeämpi kuin vilkkaampina aikoina, Toivanen tarkentaa.
Sähkönkulutus on ollut noin 70 prosenttia pienempi kuin koko ajan kirkkaana palavilla valoilla.
Ledeillä säästetty sievoinen summa
Automaattisesti kirkastuvilla ja himmenevillä katuvaloilla voi säästää huomattavasti. Joensuussa tätä on testattu myös Penttilänrannassa, jossa kävelytien valaistus on varustettu liikkeentunnistimilla.
Sensorit reagoivat lähestyvään kävelijään tai pyöräilijään, jolloin valo kirkastuu. Kulkijan ohitettua valopylvään valo himmenee jälleen. Sähkönkulutus on ollut noin 70 prosenttia pienempi kuin koko ajan kirkkaana palavilla valoilla.
Kaiken kaikkiaan näillä toimilla valaistuksen käyttämää energiaa on saatu putoamaan kaupungilla jopa 40 prosenttiin aikaisemmasta.
Vikailmoitukset lähes reaaliajassa
– Vioista saadaan ilmoitus järjestelmään suunnilleen saman tien, kertoo Toivanen.
– Valaistus tuntuu kyllä kiinnostavan asukkaitakin kovin. Saamme varsin vikkelästi palautetta, jos valot palavat asukkaan mielestä turhaan, tai jos toisaalla on valo pimeänä. Valaistus on jokaiselle konkreettinen ja arkeen vaikuttava asia, Toivanen pohtii.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.