Kirjoittajat: Erika Hassinen & Janne Eerola. Kuvat Joshua Piipponen.

Joensuussa järjestettiin keväällä kahden päivän mittainen hackathon-ideakilpailu osana Opiskelijakaupunki Joensuu 1.0 -hanketta. 7 monialaista ja kansainvälistä opiskelijatiimiä lähti pohtimaan ratkaisua soluasumisen kehittämiseen Joensuussa.
Paras tiimi palkittiin lipuilla Ilosaarirockiin ja voittanutta ideaa lähdettiin kokeilemaan yhdessä Joensuun Ellin kanssa.
Hankkeessa myös iso osa käytännön järjestelyistä tehtiin opiskelijavoimin. Projektipäällikkö Janne Eerola oli lähinnä taustalla tukena sekä juontamassa hackathonia.
– Taustalla on tavoite lisätä opiskelijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa tärkeänä pitämiinsä teemoihin Joensuussa. Opiskelija-asunnoista on vuosittain huutava pula ja yksi kehittämisen paikka on parantaa soluasumisen houkuttelevuutta. Niinpä järjestimme yhdessä Ellin ja yksityisten vuokranantajien kanssa ideakilpailun, jossa etsittiin uusia luovia ratkaisuja kimppa-asumisen parantamiseen eri tavoilla, Eerola kertoo.
Hackathon pidettiin Itä-Suomen yliopistolla huhtikuussa ja 24 tunnin aikana tiimit työstivät ratkaisuaan toimivampaan soluasumiseen. Ideakilpailu huipentui pitchauksiin, jossa tiimit pääsivät esittämään ideansa tuomaristolle.

Voittajatiimi
Voittajatiimiä olivat valitsemassa tuomarit Joensuun Elliltä, Business Joensuulta ja yksityisten vuokranantajien edustaja. Tuomaristo arvioi mm. idean testattavuutta, innovatiivisuutta sekä soveltuvuutta niin Ellin kuin yksityisten vuokranantajien käyttöön.
Kaikki tiimit esittelivät kekseliäitä ja käytännöllisiä ideoita. Lopulta tuomaristo valitsi voittajaksi tiimin Vivunity. Tiimin jäsenet Tatiana ja Valeriya kehittelivät ratkaisun toimivampaan ja viihtyisään soluasumiseen löytämällä toisilleen sopivat kämppikset algoritmipohjaisen työkalun avulla. Iso osa asumisen viihtyisyyttä on sopivien huonetoverien löytäminen, eikä siihen ole tällä hetkellä toimivaa ja laajasti käytössä olevaa ratkaisua. Vivunityn ideaan kuului myös sovellus, joka mahdollistaa mm. kämppisten toiveita vastaavien asuntojen etsimisen sekä yhteisöllistä toimintaa ja neuvoja kimppakämppien asujille.
Idean ensimmäistä versiota on lähdetty testaamaan konkreettisesti ja tulevaisuudessa he lähtevät kehittämään omaa sovellusta idean pohjalta.

Hyviä kokemuksia hackathoneista
Yksi mukana olevista tiimeistä oli mukana myös aiemmin järjestetyssä Sohjo Hacks –kilpailussa ja voitti toisen opiskelijahaasteista, joka myös liittyi opiskelija-asumiseen – huonekalujen kierrättämiseen asukilta toiselle. Tällä kertaa Tayyab Farouq Arshadin ja Nima Hadavin tiimi Complete sijoittui toiseksi, mutta tiimin jäsenet ovat kokeneet molemmat hackathonit hyvänä tilaisuutena päästä tuomaan omaa osaamistaan esille ja luomaan mahdollisuuksia saada ideansa eteenpäin.
Myös muut osallistujat pitivät hackathonia hyvänä kokemuksena. Itä-Suomen Yliopistolla biologiaa opiskeleva Petri Keinonen kannustaa hackthonien järjestämiseen myös jatkossa.
– Opiskelijoiden kannattaa osallistua hackathoniin, koska hackathonissa he pääsevät verkostoitumaan uusien ihmisten kanssa ja kehittämään ja luomaan omia ideoitaan, josta voi kehittää oman bisnesidean, Keinonen summaa.
Myös hackathoniin osallistunut Mahjbeen Arshab Abbasi piti kokemusta innostavana.
– Hackathonit ovat erinomainen tilaisuus opiskelijoille kehittää itseluottamustaan ja kriittistä ajattelukykyään. Tämä kokemus haastoi meidät ratkaisemaan todellisia ongelmia aikapaineen alla, pakotti meidät tekemään tehokasta yhteistyötä ja antoi meille vahvan tunteen saavutuksesta, Abbasi kuvaa.
Voittajaidean testaaminen
Vivunityn ideaa päästiin toteuttamaan käytännössä, jo pian ideakilpailun jälkeen. Ensimmäisenä Tatiana ja Valeriya lähtivät tekemään kyselylomaketta, ja tarkkojen kysymysten avulla he yhdistelivät kaikista kyselyyn vastanneista sopivia kämppäkavereita toisilleen.
Joensuun Elli on mukana kokeilussa ja mahdollisti yhden soluasunnon kesän ajaksi. Kolme asukasta valittiin kymmenien hakijoiden joukosta Vivunityn algoritmilla. Kolmikko saa asua asunnossa ilmaiseksi kokeilun päättymiseen asti. Yksi asukkaista kuvaa kokemustaan jo tässä vaiheessa innostavana.
– Tähän ohjelmaan osallistuminen on minulle täysin uusi ja jännittävä kokemus. Mutta kun tapasin kämppäkaverini, kaikki epävarmuudet hälvenivät. On todella mukavaa tutustua uusiin ystäviin, kommunikoida toistemme kanssa ja jakaa omia tarinoitamme ja kulttuurejamme. Minulle tämä on unohtumaton kesä Joensuussa. Ja kiitos Vivunity-tiimille – he tekevät asumisestamme sujuvampaa ja viihtyisämpää, eräs asukkaista kiittelee.
Tatiana ja Valeriya ovat asukkaisiin yhteydessä koko kokeilun ajan ja heidän palautteensa perusteella kehittävät ideaansa eteenpäin. Tiimi on myös saanut sparrausapua ideansa kehittämiseen Business Joensuulta sekä pääsi mukaan useiden oppilaitosten yhteiseen Draft-yrittäjyysohjelmaan. Toiveissa on, että kokeilusta saatujen kokemusten pohjalta Vivunitystä saadaan kehitettyä yhteisöllisen asumisen alusta laajaan käyttöön eri opiskelijakaupungeissa.