Näiden sanojen siivittämänä isovanhempamme opettivat lapsiaan uimaan. Tai näin ainakin taru kertoo. Laiturilta hyppy järveen ja eikun uimaan. Vaikka tekemällä oppimisen voimaan uskonkin, kyseinen opettamisen tapa ei liene paras mahdollinen, kun on kyse uimataidosta. Tai ainakin ensin tekisi mieli tarkistaa, että jalat yltävät jotakuinkin pohjaan.

Onneksi myös erilaiseen pedagogiikkaan luottaville on vaihtoehtoja. Yksi potentiaalisen vaihtoehto on ilmoittaa lapsi uimakouluun. Joensuun kaupungin järjestämät uimakoulut ovat juurikin käynnistyneet, ja muutamissa ryhmissä on edelleen tilaa. Eli nyt kipin kapin puhelimen äärelle, jos uimakouluun ilmoittautuminen on päässyt lipsahtamaan ohi silmien ja korvien.

Kesä tarjoaa myös lukuisia muita liikkumisen ja elämysten kokemisen mahdollisuuksia. Ympäri kaupunkia sijaitsevat retkeilyreitit ja ulkoilukeskukset odottavat lenkkeilijöitä, retkeilijöitä, makkaran ja maissin paistajia. Kaltimon kierto, Kalliojärvi, Lotokan melontareitti, Lykynlammen ulkoilukeskus. Tuossa vain joitakin mainitakseni. Olipa tavoitteena syksyinen vaarojen maraton tai perheen kanssa vietetty mukava ulkoilupäivä, olosuhteista tavoitteen täyttyminen ei jää kiinni. Ja mikä parasta, kyseisille liikuntapaikoille ei tarvita vakiovuoroja eikä kulkutunnisteita.

Toisin kuin monet muut paikat, ne myös paranevat, kuin niitä käytetään. Esimerkiksi Kaltimon kierrosta saamme aika ajoin palautetta, että reitin aluskasvillisuus haittaa reitin kulkemista. Myönnettävä onkin, että säännöllisistä ylläpitotoimista huolimatta syksyisin reitti on paikoin lähes metrin korkuisen heinän peitossa.

Näin ei olisi, mikäli reitillä olisi enemmän kulkijoita. Mitäpä jos ottaisimmekin tavoitteeksi, että jokainen joensuulainen käy tutustumassa yhteen itselle toistaiseksi tuntemattomaan reittiin tämän kesän aikana? 5 000 retkeilijää Kaltimon kierrolla, ja kas, heinä ei ole loppusyksyllä läheskään niin pitkä kuin vuosi sitten! Samalla varmistaisimme sen, että kyseinen, huikeiden vaaramaisemien sävyttämä polku säilyisi avoinna myös lapsillemme.

Mennään uimaan, mennään metsään, nautitaan kesästä!

Olosuhteista tavoitteen täyttyminen ei jää kiinni.