Kaisa Mäkäräiselle ja Mari Laukkaselle ampumahiihdon maailmancupin tulo Kontiolahdelle maaliskuussa oli suurella ilolla vastaan otettu uutinen. Kaksikko kehuu Kontiolahden kisojen yleisöä ja tunnelmaa 2010-luvulla ja toivoo kokevansa samaa jälleen maaliskuussa.

Ampumahiihdon nykyiset ja tulevat ystävät saavat nauttia lajin huipuista Kontiolahdella 10.12. maaliskuuta 2017. Tahti on tiivis: perjantaina naisten ja miesten pikakilpailut, lauantaina takaa-ajot ja sunnuntaina sekaviesti ja sekapariviesti. Tapahtuma on Pohjois-Karjalan suuri mahdollisuus näyttää, että se kuuluu maailmancup-kalenteriin vuoden 2018 jälkeenkin.

– Uskon, että saamme aikaan hyvät kisat. Totta kai on kiva, jos pystyy itse olemaan yksi syy siihen, miksi ihmiset tulevat paikalle, Mäkäräinen sanoo.

Hän on tarjonnut kotiyleisölle tällä vuosikymmenellä paljon hurrattavaa. Vuoden 2014 maailmancupissa hän voitti Kontiolahdella kolme kilpailua.

– Ei missään ajatuksissakaan ollut käynyt mielessä, että sellaista voi tapahtua, hän sanoo vajaat kolme vuotta myöhemmin.

Ääni antaa virtaa

Vuoden 2014 maailmancup oli Mäkäräisellekin erityinen, sillä hän sai pikakilpailussa palkintokorokkeelle seurakseen kolmanneksi yltäneen Laukkasen. Enossa varttuneelle Laukkaselle uran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa palkintokorokesija nousee yhä erityisenä muistona.

– Toivottavasti ei jää ainoaksi. Onhan se ollut yksi vahvimpia muistoja mitä voi jäädä. Se kisa itsessään ja palkintojenjako, Laukkanen muistelee hymyillen kansanjuhlaa molemmissa paikoissa. Yleisöllä ja kannustuksella on merkitystä, sillä ne luovat tunnelman ja antavat lisäenergiaa kaikkensa antavalle ampumahiihtäjälle. Siksi urheilijat toivovat kansan saapuvan sankoin joukoin kannustamaan maaliskuussa:

– Kun ääntä on, se oikeasti antaa virtaa. On mukava hiihtää ja varmasti saa aika paljon enemmän irti. Urheilijoiden lisäksi paikalle kannattaa tulla itsensäkin takia, kun on nähnyt lajia livenä, katsoo sen jälkeen televisiolähetyksiäkin eri kantilta. Paikan päällä katsominen avaa ajatusmaailmaa, Laukkanen sanoo.

Houkuttele ystävä mukaan

Mäkäräinen suosittelee tulemaan stadionille jo hyvissä ajoin nauttimaan tunnelmasta. Samalla pääsee seuraamaan joukkueiden valmistautumista.

Hän kannustaa myös seuraamaan sellaisia asioita, joita televisiosta ei näe.

Kolmas vinkki katsojille on:

– Houkuttele kisoihin mukaasi joku ystävä, joka ei ole vielä tutustunut lajin jännittävyyteen. Paikan päällä viestit ja takaa-ajot ovat aloittelijallekin helppo seurata, sillä kisatilanteen näkee koko ajan, Mäkäräinen sanoo.

Ilmaiset bussikyydit kisoihin keskustasta

Kisoihin pääsee kätevimmin yleisökuljetuksilla Joensuun keskustasta. Torikadulta on ilmaiset bussikuljetukset stadionille kaikkina kisapäivinä. Kuljetukset alkavat kolme tuntia ennen ensimmäistä starttia ja niitä ajetaan nonstoppina. Liikkeelle kannattaa lähteä hyvissä ajoin, sillä stadionilla on paljon nähtävää ja tekemistä myös ennen kisastarttia.

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin lippuja voi ostaa osoitteesta www.ticketmaster.fi tai puhelimitse numerosta 0600 10 800. Varatut liput voi lunastaa R-kioskeilta.

Lippuja voi ostaa yksittäiselle kisapäivälle tai kolmen päivän lippupakettina. Edullisimmat liput maksavat 15 euroa. Lippuja on myynnissä myös stadionin portilla.

Stadionilla on yleisöä varten lämmitetty teltta, jossa myydään ruokaa ja juomia. Tarjolla on muun muassa erikoismakkaroita , burgereita ja savustettua ruokaa sekä kylmiä ja kuumia juomia. Ruuan ja juoman lisäksi teltassa on oheisohjelmaa. Kaikkiaan teltassa on pöydät ja istumapaikat 500 asiakkaalle. Lisäksi teltan ulkopuolella on terassialue.

Lisätietoja: www.kontiolahtibiathlon.com

 

Kisaohjelma

Perjantai 10.3.
15.30 Pikakilpailu, miehet (10 km)
18.45 Pikakilpailu, naiset (7,5 km)

Lauantai 11.3.
13.00 Takaa-ajo, miehet (12,5 km)
16.15 Takaa-ajo, naiset (10 km)

Sunnuntai 12.3.
14.30 Sekapariviesti
17.15 Sekaviesti (2 x 6 km + 2 x 7,5 km)