Syksyllä puistossa leikkivä lapsi heittää ilmaan puista pudonneita lehtiä.

Enoon ja Nol­jak­kaan unel­mien leik­ki­puis­tot

Niin pienet kuin isommatkin puistojen käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluun.

Joen­suus­sa on hui­ma mää­rä leik­ki­puis­to­ja, yli 100. Nii­tä kor­ja­taan raha­ha­no­jen sal­lies­sa pari–kolme vuo­des­sa. Seu­raa­va­na kor­ja­taan Nis­kan leik­ki­paik­ka Enos­sa ja Ker­vi­län leik­ki­puis­to Sink­ko­lan lähel­lä Nol­ja­kas­sa. Ja niis­tä teh­dään­kin unel­mien leik­ki­puis­tot!

Eri­lai­set käyt­tä­jä­ryh­mät pää­se­vät osal­lis­tu­maan puis­to­jen suun­nit­te­luun työ­pa­jois­sa tai verk­ko­ky­se­lyl­lä. Nii­den avul­la kum­paan­kin puis­toon halu­taan löy­tää juu­ri niil­le alueil­le ja lähi­seu­dun asuk­kail­le omi­nai­set tee­mat. Puis­to­jen teho­käyt­tä­jät eli aluei­den lap­set pää­se­vät sit­ten valit­se­maan puis­to­jen lait­tei­ta ja töi­den ede­tes­sä he ovat myös oivaa tes­ti­jouk­koa. Yhteis­työ­tä teh­dään muun muas­sa päi­vä­ko­tien, seu­ra­kun­nan ja MLL:n ker­ho­jen kans­sa.

Toki puis­to­ja käyt­tä­vät muut­kin kuin lap­set – siel­lä viet­tä­vät aikaa hei­dän van­hem­pan­sa, per­he­päi­vä­hoi­ta­jat ja vaik­ka­pa iso­van­hem­mat, nuor­ten ja mui­den lei­keis­tä innos­tu­vien lisäk­si. Näil­lä ryh­mil­lä on puis­toil­le var­mas­ti omia toi­vei­taan eivät­kä vir­ka­hen­ki­löt nii­tä ryh­dy itse arvai­le­maan: kai­kil­le avoin verk­ko­ky­se­ly ava­taan kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­la syk­syl­lä. Ehkä­pä toi­veis­sa on eväs­pöy­tä, omia kun­toi­lu­lait­tei­ta tai vaik­ka­pa puhe­li­men lataus­pis­te… Jääm­me innol­la odot­ta­maan!

Puis­tot suun­ni­tel­laan tal­ven kulues­sa ja raken­ta­mi­nen alkaa kevääl­lä. Unel­mien puis­to­jen ava­jai­sia pääs­tään viet­tä­mään vii­meis­tään ensi syk­sy­nä.

Aiheeseen liittyviä uutisia