Ilosaari talvella

Ilo­saa­ri on Suo­men paras

Kaupungin työ esteettömyyden hyväksi palkittiin

Ilo­saa­ren perus­pa­ran­nus sai inva­li­di­lii­ton Hyvä esteet­tö­myys­te­ko ‑pal­kin­non mar­ras­kuus­sa. Ilo­saa­ri valit­tiin voit­ta­jak­si 26 ehdo­tuk­sen jou­kos­ta. Pal­kit­se­mis­ti­lai­suu­des­sa oli­vat läs­nä myös tasa­val­lan pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö ja pre­si­dent­ti Tar­ja Halo­nen.

Läs­nä oli­vat tasa­val­lan pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö ja pre­si­dent­ti Tar­ja Halo­nen

Ilo­saa­ri on kau­pun­ki­lai­sil­le tär­keä vir­kis­tys- ja tapah­tu­ma-alue kau­pun­gin yti­mes­sä, kes­kel­lä Pie­lis­jo­kea. Sen tuo­reen remon­tin suun­nit­te­lu­vai­hees­sa otet­tiin huo­mioon alu­een moni­puo­li­nen käyt­tö, eri käyt­tä­jä­ryh­mät ja esteet­tö­myys.

Alu­eel­le teh­tiin remon­tin yhtey­des­sä

  • estee­tön uima­lai­tu­ri
  • esteet­tö­mät puku­ko­pit
  • estee­tön wc sekä
  • estee­tön kalas­tus­lai­tu­ri.

Esteet­tö­myy­den paran­ta­mi­ses­sa oli muka­na asia­kas­raa­ti, jos­sa oli van­hus- ja vam­mais­pal­ve­lui­den edus­ta­jia. Raa­ti kävi tutus­tu­mas­sa uudis­tet­tuun Ilo­saa­reen yhdes­sä Joen­suun kau­pun­gin edus­ta­jien kans­sa ja antoi alu­ees­ta kehit­tä­mi­seh­do­tuk­sia.

Lue jut­tu raa­din lii­kun­ta­paik­ka­tes­tauk­sis­ta eri puo­lil­la Joen­suu­ta: Pää­see­kö Joen­suus­sa esteit­tä ulos luon­toon?

Raa­ti: Ilo­saa­res­sa liik­ku­mi­nen suju­vaa

Ilo­saa­ren uima­ran­ta sai asia­kas­raa­dil­ta posi­tii­vis­ta palau­tet­ta. Ilo­saa­ri ja reit­ti oli­vat heis­tä koko­nai­suu­te­na toi­mi­via, rei­tin leveys, kal­te­vuus ja pin­ta­ma­te­ri­aa­li kivi­tuh­ka oli­vat hyviä ja toi­mi­via. Pin­ta­ma­te­ri­aa­li erot­tui sel­keäs­ti nur­mes­ta, joka hel­pot­taa heik­ko­nä­köis­ten kul­ke­mis­ta eikä pui­nen kaa­ri­sil­ta­kaan muut­tu­nut sateel­la liuk­kaak­si.

Rei­tin var­rel­la oli raa­din mie­les­tä hyvin penk­ke­jä ja valais­tus koet­tiin riit­tä­väk­si. Ylei­set ves­sat­ja inva-wc oli­vat raa­dis­ta hyviä.

Kai­ken kaik­ki­aan Ilo­saa­ri sai kehu­ja sii­tä, että se oli lai­tet­tu upeak­si.

Raa­din esit­tä­miä kehi­tys­koh­tei­ta otet­tu huo­mioon

Ilo­saa­ren perus­pa­ran­nus­työn aika­na esteet­tö­myy­den edis­tä­mi­nen on ymmär­ret­ty pro­ses­sik­si, joka vaa­tii jat­ku­vaa yllä­pi­toa ja kehit­tä­mis­tä.

Asia­kas­raa­ti­kin toi esiin myös paran­net­ta­via asioi­ta Ilo­saa­ren esteet­tö­myy­des­sä. Puku­ko­pit sai­vat pää­osin kehu­ja, mut­ta kouk­ku­ja ja sel­keäm­mät kop­pien sym­bo­lit toi­vot­tin. Manu­aa­li­pyö­rä­tuo­lin kans­sa liik­ku­vil­le suo­si­tel­laan avus­ta­jaa mukaan ja Ilo­saa­ren kat­so­mon taak­se toi­vot­tiin aitaa tai kai­det­ta.

Hiek­ka­ran­nal­le vie­vät por­taat eivät erot­tu­neet raa­din mie­les­tä riit­tä­vän sel­keäs­ti ja nii­hin oli­si hyvä saa­da sel­keä kont­ras­ti mui­hin pin­ta­ma­te­ri­aa­lien väri­maa­il­moi­hin.

Ilo­saa­res­sa on estee­tön onki­lai­tu­ri ja sin­ne mene­vä luis­ka oli kesäl­lä lii­an jyrk­kä. Raa­ti sanoi myös, että esteet­tö­män onki­lai­tu­rin penk­ki oli suh­teel­li­sen kor­keal­la, esi­me­rik­si lap­set tai lyhyt­kas­vui­set eivät vält­tä­mät­tä pää­se istu­maan pen­kil­le.

Ilo­saa­ri yksi Joen­suun mer­kit­tä­vim­mis­tä kau­pun­ki­kes­kus­tan kehi­tys­hank­keis­ta

Vam­mais­neu­vos­ton sih­tee­ri, kans­lia­sih­tee­ri Pert­ti Viro­lai­nen Joen­suun kau­pun­gil­ta iloit­see Ilo­saa­ren tuo­mas­ta tun­nus­tuk­ses­ta.

– On hie­no asia, että yhteis­työ ja tulok­set esteet­tö­myy­den paran­ta­mi­sek­si on huo­mioi­tu. Ilo­saa­ren perus­pa­ran­nus­ta kii­tel­tiin myös pal­kin­to­ti­lai­suu­des­sa laa­jas­ti, Viro­lai­nen ker­too.

Ilo­saa­ren kun­nos­ta­mi­nen liit­tyy Joen­suun kau­pun­gin sym­met­ri­nen kau­pun­ki ‑hank­kee­seen. Se on yksi Joen­suun mer­kit­tä­vim­mis­tä kau­pun­ki­kes­kus­tan kehi­tys­hank­keis­ta. Ilo­saa­ren perus­pa­ran­nus toteu­tet­tiin vuo­si­na 2016–2018.

Aiheeseen liittyviä uutisia