Etsi­vä nuo­ri­so­työ arjen tuki­pi­la­rei­ta raken­ta­mas­sa

Nuorisotyön onnistuminen mitataan nuoren omien kokemusten kautta

Etsi­vän nuo­ri­so­työn tar­koi­tuk­se­na on tavoit­taa nuo­ria, jot­ka ovat pal­ve­lui­den ulko­puo­lel­la tai tar­vit­se­vat tuki­pal­ve­luis­ta huo­li­mat­ta aikuis­ta kul­ke­maan rin­nal­la ja ohjaa­maan. Pal­ve­lut ovat aina nuo­rel­le mak­sut­to­mia.

Joen­suus­sa etsi­vä nuo­ri­so­työ lin­kit­tyy myös vah­vas­ti Nuo­ri­so­kes­kus Whis­pe­rin toi­min­taan. Lisäk­si yhteis­työ­tä teh­dään myös Har­ras­te­pan­kin kans­sa.

Etsi­vää nuo­ri­so­työ­tä on Suo­mes­sa teh­ty kym­me­nen vuo­den ajan. Aikai­sem­min etsi­vä nuo­ri­so­työ tar­koit­ti eri­tyis­nuo­ri­so­työ­tä, pal­ve­lui­den jal­kau­tu­mis­ta ja jen­gi­työ­tä.

Arjen perus­asiat kun­toon

Etsi­vän nuo­ri­so­työn tavoit­teet läh­te­vät nuo­res­ta ja hänen tilan­tees­taan. Yleen­sä liik­keel­le läh­de­tään aivan arjen perus­asiois­ta ja nii­den kun­toon saa­mi­ses­ta. Myös nuo­ren tuki­ver­kon raken­ta­mi­nen ja sitout­ta­mi­nen ver­kos­ton toi­min­taan on tär­ke­ää. Esi­mer­kik­si har­ras­tus­ten kaut­ta arki­ryt­min raken­ta­mi­sel­la pyri­tään vah­vis­ta­maan nuo­ren elä­män perus­tei­ta.

- Läh­dem­me teke­mään työ­tä sii­tä näkö­kul­mas­ta, mitä nuo­ri itse kokee tar­vit­se­van­sa elä­mään­sä, tote­aa etsi­vä nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Nii­na Kok­ki­nen.

Asia­kas­koh­taa­mi­set kes­kei­siä

Etsi­vä nuo­ri­so­työn teh­tä­vä on käy­tän­nös­sä aut­taa nuor­ta elä­mäs­sä eteen­päin. Etsi­vän nuo­ri­so­työn­te­ki­jän ammat­ti­tai­to tulee esil­le asia­kas­koh­taa­mi­sis­sa. Nuo­rel­ta täy­tyy osa­ta kysyä sel­lai­sia kysy­myk­siä, jot­ka saa­vat hänet poh­ti­maan sitä, mikä on hänel­le itsel­le paras­ta kysei­ses­sä tilan­tees­sa.

Nuo­rien kans­sa pyri­tään saa­maan aikai­sek­si aito­ja koh­taa­mi­sia

Tämän lisäk­si nuor­ta tue­taan esi­mer­kik­si hakeu­tu­maan pal­ve­lui­hin, joi­ta hän tar­vit­see ja halu­aa. Näi­tä voi­vat olla muun muas­sa vapaa-ajan pal­ve­lut, viras­tois­sa asioin­ti, toi­meen­tu­lo­asiat sekä asu­mis- ja talous­neu­von­ta. Etsi­vä nuo­ri­so­työ on myös liik­ku­vaa työ­tä. Käy­tän­nös­sä se tar­koit­taa muun muas­sa jal­kau­tu­mis­ta nuo­ren kans­sa viras­toi­hin ja pal­ve­lui­hin.

- Etsi­vä nuo­ri­so­työ on Joen­suus­sa yksi­lö­noh­jaus­ta, ryh­mä­noh­jaus­ta, ja myös avoin nuo­ri­so­työ on osal­taan etsi­vää nuo­ri­so­työ­tä. Etsi­vä nuo­ri­so­työ mukau­tuu eri paik­ka­kun­nil­la sen alu­een tar­pei­siin, näin on myös Joen­suus­sa, ker­too eri­tyis­nuo­ri­so­työn koor­di­naat­to­ri Juk­ka-Pek­ka Mat­ti­la.

DSC00882 copy

Etsi­vään nuo­ri­so­työ­hön ohjau­du­taan mon­ta eri kaut­ta

Nuo­ret ohjau­tu­vat etsi­vään nuo­ri­so­työ­hön oppi­lai­tok­sis­ta, TE-toi­mis­tos­ta, sosi­aa­li­pal­ve­lus­ta, ter­vey­den­huol­los­ta, van­hem­pien pyyn­nös­tä, kave­rei­den kaut­ta tai nuo­ren omas­ta yhtey­de­no­tos­ta.

Lain puit­teis­sa on myös ilmoi­tus­vel­vol­li­suus (Nuo­ri­so­la­ki 11 §), jon­ka avul­la nuo­ret ohjau­tu­vat etsi­vään nuo­ri­so­työ­hön. Ilmoi­tus­vel­vol­li­suus on perus­kou­luil­la, ammat­tiop­pi­lai­tok­sil­la, lukioil­la, puo­lus­tus­voi­mil­la ja sivii­li­pal­ve­lu­kes­kuk­sil­la.

Joen­suun etsi­vän nuo­ri­so­työn työn­te­ki­jät kuu­lu­vat use­aan työyh­tei­söön: ohjaa­mo, nuo­ri­so­pal­ve­lui­den työyh­tei­sö, oma etsi­vien työ­po­ruk­ka sekä oma eri­tyis­nuo­ri­so­työn työ­tii­mi. Työn­te­ki­jöil­lä on koke­mus­ta muun muas­sa kult­tuu­ri- ja nuo­ri­so­työs­tä, sosi­aa­li­työs­tä, mark­ki­noin­nis­ta ja lii­kun­ta­puo­les­ta.

Asiak­kaat pää­osin yli 20-vuo­tiai­ta nuo­ria

Kesä-hei­nä­kuun vaih­tees­sa Joen­suun etsi­vän nuo­ri­so­työn paris­sa oli 222 asia­kas­ta. Asia­kas­kun­ta koos­tuu 16–29-vuotiaista nuo­ris­ta.

– Suu­rin osa asiak­kais­tam­me on yli 20-vuo­tiai­ta, jol­loin kon­tak­tit omiin van­hem­piin ovat saat­ta­neet kat­ke­ta, ker­too etsi­vä nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Juha Uusi­ta­lo.

Nuo­ri­so­työn onnis­tu­mis­ta voi­daan par­hai­ten tut­kia ja mita­ta nuo­ren omien hen­ki­lö­koh­tais­ten koke­mus­ten kaut­ta.

– Jos nuo­ri kokee, että hänen asian­sa ovat omas­ta mie­les­tä men­neet eteen­päin tai hän kokee saa­neen­sa uut­ta lisä­ar­voa tai esi­mer­kik­si uusia ystä­viä elä­mään­sä, niin onnis­tu­mi­nen tulee tätä kaut­ta meil­le työn­te­ki­jöil­le, tote­aa etsi­vä nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Tii­na Aal­to.

Kuvas­sa etsi­vän nuo­ri­so­työn teki­jöis­tä Nii­na Kok­ki­nen, Tii­na Aal­to ja Juha Uusi­ta­lo.

Etsivien toimipisteet ovat osoitteessa Torikatu 17, 2. kerros (Ohjaamon yhteydessä)

www.instagram.com/joensuunetsiva
www.instagram.com/nuorisokeskuswhisper
nuortenjoensuu.fi/fi/etusivu/harrastepankki

Aiheeseen liittyviä uutisia