Liikkujia Ylisoutajan sillalla

Meil­lä teh­dään eko­te­ko­ja

Joensuusta hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä

Tie­sit­kö asu­va­si inno­va­tii­vis­ten ilmas­to­te­ko­jen kau­pun­gis­sa? Joen­suun kau­pun­ki halu­aa vähen­tää kas­vi­huo­ne­kaa­su­ja ja olla hii­li­neut­raa­li vuo­teen 2025 men­nes­sä. Jot­ta sii­hen pääs­tään, käy­tös­sä on pakil­li­nen kaik­kien saa­vu­tet­ta­via arki­sia kei­no­ja.

Kau­pun­ki on hii­li­neut­raa­li sil­loin, kun Joen­suun hii­li­nie­lut  – kas­vil­li­suus, vesis­töt, met­sät – sito­vat kaik­ki kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­töt luon­toon takai­sin.

Pääs­tö­jä pitäi­si vähen­tää vuo­den 2012 tasos­ta aina­kin 60 pro­sent­tia. Sopi­van säpäk­kä tavoi­te!

Ilmas­to-ohjel­mas­sa kon­kre­ti­aa

Kau­pun­gin ilmas­to-ohjel­maan on ase­tet­tu tavoit­tei­ta ja nii­den kyl­keen pal­jon kon­kreet­ti­sia toi­men­pi­tei­tä. Koh­tee­na ovat niin suu­rim­mat kas­vi­huo­ne­kaa­su­jen tuot­ta­jat lii­ken­ne ja ener­gian­ku­lu­tus kuin maan­käyt­tö, kau­pun­gin han­kin­nat ja jät­teet. Nii­den avul­la hii­li­neut­raa­li Joen­suu on aivan mah­dol­li­nen.

Kau­pun­ki on teh­nyt hii­li­neut­raa­lin tavoit­teen eteen pal­jon: ei tar­vit­se kuin läh­teä käve­lyl­le, kun kau­pun­gin teke­miä ener­gia­te­ko­ja jo tulee vas­taan. Esi­mer­kik­si ulko­va­lais­tus­ta on sään­nös­tel­ty ja lamp­pu­ja vaih­det­tu led-valoi­hin. Pent­ti­län­ran­nas­sa lii­ke­tun­nis­ti­mil­la toi­mi­vat led-valot ovat tiput­ta­neet säh­kön­ku­lu­tus­ta jopa 70 pro­sent­tia.

Lii­ken­teen osuus kas­vi­huo­ne­pääs­töis­tä lähen­te­lee 30 pro­sent­tia.

Pyö­räi­lyn ja jalan­ku­lun edel­ly­tyk­siä kehi­te­tään aktii­vi­ses­ti, esi­merk­ki­nä kes­kus­taan tule­va, punai­sel­la mer­kat­tu pyö­rä­ka­tu ja park­ki­ruu­tui­hin tuo­dut pyö­rä­te­li­neet Nis­ka­ka­dul­la.

Kuha­sa­lon jäte­ve­den­puh­dis­ta­mol­la taas ote­taan läm­pöä tal­teen jäte­ve­des­tä ja Green Park ‑yri­tys­puis­tos­sa käy­te­tään kau­ko- ja maa­läm­pöä. Yhä useam­man yri­tyk­sen ja ker­ros­ta­lon katol­ta löy­tyy aurin­ko­pa­nee­lei­ta. Otol­li­sim­mat aurin­ko- ja geoe­ner­gia­pai­kat voi tar­kis­taa kau­pun­gin kart­ta­pal­ve­lus­ta: kartta.jns.fi/IMS.

Hii­li­ja­lan­jäl­keen vai­kut­taa myös jät­teen mää­rä ja sen käsit­te­ly. Noin puo­let jäte­pus­sin sisäl­lös­tä oli­si laji­tel­ta­vis­sa parem­min. Mer­kit­tä­vää on, että seka­jät­tees­tä – uudel­ta nimel­tään pol­tet­ta­va jäte – tuo­te­taan nyt ener­gi­aa.

Kau­pun­ki käyt­tää vain vih­re­ää säh­köä

Yksi kei­no hii­li­ja­lan­jäl­jen pie­nen­tä­mi­seen on vih­reä säh­kö. Sii­nä onkin aihet­ta pau­kut­taa hii­li­henk­se­lei­täm­me; kaik­ki Joen­suun kau­pun­gin käyt­tä­mä säh­kö on ollut niin sanot­tua vih­re­ää säh­köä jo vuo­des­ta 2013. Se on tavoi­te, jota koh­ti moni muu kau­pun­ki vas­ta kur­kot­te­lee.

Jokai­nen voi teh­dä osan­sa

Kau­pun­ki voi lin­ja­ta ja ideoi­da kai­ken­lais­ta, mut­ta Joen­suus­ta ei saa­da hii­li­neut­raa­lia ilman asuk­kai­den omia eko­lo­gi­sia valin­to­ja. Sik­si kau­pun­ki halu­aa aktii­vi­ses­ti aut­taa teke­mään ilmas­to­ys­tä­väl­li­siä valin­to­ja.

Joen­suun oma Ilmas­to­to­ri-han­ke kan­nus­taa toi­meen kon­kreet­ti­sil­la työ­ka­luil­la. Muun muas­sa alle­kir­joit­ta­mal­la ilmas­to­si­tou­muk­sen voi liit­tyä kau­pun­gin ilmas­to­kump­pa­nei­hin ja edis­tää pai­kal­lis­ta ilmas­to­työ­tä. Yri­tyk­sil­le onkin teh­ty ilmas­to-ohjel­mia omien tavoit­tei­den mää­rit­tä­mi­sek­si. Ilmas­to­to­ri jär­jes­tää myös tapah­tu­mia, kam­pan­joi­ta ja eri­lai­sia kokei­lu­ja. Esi­merk­ki­nä vaik­ka­pa vii­me vuo­den Vähä­hii­li­nen huh­ti­kuu.

Ilmas­to­to­ri on saa­vut­ta­nut laa­jas­ti niin yri­tyk­siä, yhdis­tyk­siä kuin yksit­täi­siä joen­suu­lai­sia. Ja näis­sä tal­kois­sa kun yhdel­lä­kin jalan­jäl­jel­lä on väliä!

Ilmas­to-ohjel­ma päi­vi­te­tään – ker­ro idea­si

Kau­pun­gin ilmas­to-ohjel­maan kir­ja­taan tavoit­teet ja toi­men­pi­teet tule­vil­le vuo­sil­le. Ohjel­ma päi­vi­te­tään tänä kevää­nä ja jokai­nen voi osal­lis­tua ideoin­tiin. Kyse­ly on auki huh­ti­kuun ajan osoit­tees­sa www.joensuu.fi/ilmasto-ohjelma.

Kaupungin ilmastoteoista järjestettiin 11.4. chatti, jossa ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen oli keskustelemassa kaupunkilaisten kanssa. Näin chatissa keskusteltiin.

Aiheeseen liittyviä uutisia